Search
× Search
1440 mil na rovník, 4500 mil do cíle
Daniel Vodička
/ Kategorie: Jules Verne Trophy

1440 mil na rovník, 4500 mil do cíle

IDEC Sport pluje za rekordem. Za sebou má nepříjemnou tranzitní zónu před vstupem do pasátu a nyní již pluje k severu se slabým pasátem z pravoboku. Vítr je slabší, proto ani rychlost lodi nepřesahuje 25 uzlů. To vlastně znamená, že IDEC Sport pluje pomalu (jiná měřítka). Dnešní rychlostí by měl IDEC Sport vstoupit na severní polokouli za necelé 3 dny. Vítr by měl zesílit ze 12 na 15 uzlů, proto se dá očekávat také vyšší rychlost lodi. Rovník tedy nejspíše přijde na řadu za 2,5 dne.

Pak čekají na IDEC Sport rovníkové tišiny, které by snad neměly být příliš aktivní a stoupačka na sever proti pasátu severní polokoule. To je nepohodlná plavba, které se může nepříjemně podepsat na technickém stavu trimaranu, který má za sebou plavbu kolem téměř celého světa. Stoupačka je na techniku náročná.
Dále to ale vypadá dobře. Již na úrovni Kapverdských ostrovů je vítr stočený k východu a dále na sever dokonce k jihovýchodu. A to by znamenalo přímou cestu do cíle. Hranice 41 dne je stále možná, i když spíše to vypadá na 42 dny. 

 

když se podíváte na video, zjistíte, že na IDEC Sport měla tentokrát posádka k dispozici topení. V Jižním oceánu jde o ceněné zpříjemnění tvrdých podmínek. Joyon k tomu říká, že má něco podobného na lodi poprvé. Při svých sólových rekordech to zvládl bez topení. 

 

Polohu lodi najdete zde. 

3615
Na horu