Search
× Search
5100 ztracených lodí britské maríny
Daniel Vodička
/ Kategorie: Zajímavosti

5100 ztracených lodí britské maríny

Britské válečné námořnictvo přišlo od roku 1512 o 5100 lodí. Veškeré detaily o těchto lodích byly nyní zveřejněny a všichni zájemci mají možnost seznam prohledat a zjistit více o vracích, na které mohou v moři narazit.

Organizace MAST (Maritime Archeology Sea Trust) spustila na internetu seznam a vyhledávání lodí britské Royal Navy, o které vojenské námořnictvo přišlo od roku 1512 do 2004. První lodí v seznamu je Regent zničená při bitvě u St. Matthieu v roce 1512 a poslední HMS Scylla, potopená jako umělý útes v roce 2004.

Zde si můžete celý seznam stáhnout, nebo si osudy jednotlivých lodí vyhledat podle nejrůznějších kritérií. K dispozici jsou jméno a typ lodě, výtlak, pozice (pokud je známá), popis okolností, za kterých ke ztrátě došlo, země, ve které se vrak nachází, datum, rok spuštění na vodu a další údaje.

Vyhledávání je možné spustit podle jména lodě, typu, výtlaku, příčiny, země, ve které se vrak nachází, rok ztráty nebo spuštění na vodu…

Napříkald v Chorvatsku jde o 8 potopených lodí Royal Navy, všechny během poslední světové války. V Řecku je to 100 lodí. Čísla jasně ukazují rozložení sfér vlivu ve Středomoří. Na Maltě je to 65 lodí a v Černé Hoře jde o jednu ponorku z roku 1915.

2002
Na horu