Search
× Search
Konoba kod Marka
Daniel Vodička
/ Kategorie: Kam jet, Motorové jachty

Konoba kod Marka

Jsou místa, která stojí za to navštěvovat stále znovu. Jedním z nich je malebný přístav Šipanska Luka na ostrově Šipan nedaleko Dubrovniku. Jedním z hlavních lákadel je nevelká konoba Kod Marka.

Máte-li rádi vynikající kuchyni a jste-li ochotni si kvůli ní zajet, vyrazte na Šipan. Ze Splitu je to sice téměř 100 mil, ale stojí to za to. Malebný ostrov patří do souostroví Elafity. Má za sebou dlouhou a bohatou historii, nabízí neopakovatelnou atmosféru a třešničkou na dortu je restaurace Kod Marka, která dlouhá léta patří do výběru toho nejlepšího, co pobřeží Jadranu nabízí.

Něco z historie

S jelenem v názvu

V prvním století se o souostroví Elafiti, jehož součástí je i Šipan, zmiňuje ve své knize Naturalis Historia římský autor Plinius Starší. Název Elafiti pochází z řeckého slova elaphos, které znamená jelenNázev mohl souviset s výskytem jelenů na ostrovech. Druhou možností je, že při pohledu z vrchu Srđ nad Dubrovníkem prý souostroví připomíná jelena. Ať tak či tak, jeleny dnes na Šipanu nepotkáte. Jste-li lovem posedlí, vybavte se na divoká prasata. Ta vládnou ostrovním makchiovým porostům. 


Olivové háje

Foto Lodní noviny

Foto Lodní noviny

Sedíte u stolu na břehu krásné zátoky s výhledem na západ slunce.

Celoročně dnes na ostrově žije 450 obyvatel. V minulosti tomu bylo jinak. V době své největší slávy zde žilo až 7000 obyvatel. Ti se starali o 350 000 olivovníků. Dnes leží velká část tehdejších olivových hájů ladem. Přesto se ostrov dokázal zapsat do Guinnessovy knihy rekordů nejvyšším počtem oliv v poměru k velikosti ostrova a počtu obyvatel. V rekordním roce 1999 se podařilo zpracovat 115 930 kg oliv. 

Dubrovnická republika

Období největší slávy Elafit se kryje s dobou rozkvětu Dubrovnické republiky, tedy od 14. století do roku 1808. Z té doby se na ostrově nachází 42 panských sídel a 34 kostelů a kostelíků. Významné místo ve spojení ostrova s Dubrovníkem zaujímá rodina Sagroević-Stjepović-Krivonosović-Skočibuha. Některé zdroje dnes uvádějí, že rodina se na ostrov dostala po vpádu Osmanů do Bosny v roce 1463, jiné tvrdí, že rodina byla svázána s ostrovem již dříve. Pro nás je podstatné, že po rodině zbylo do dnešních dnů panské sídlo v městečku Suđurađ na jihovýchodě ostrova. Postaveno bylo v roce 1563, kámen na stavbu byl dovezen z Korčuly. Věže, které jsou součástí sídla, se nazývají kuly. Jde o opevněné věže, které měly sloužit jako útočiště v případě útoku. Ve své době šlo především o útoky pirátů. Kuly jsou vybaveny i cisternami na vodu, aby umožnily přečkat i delší obléhání. Nedaleko je možné vidět také raně středověký kostelík sv. Stjepana, který nechal postavit chorvatský král Stjepan Miroslav (vládl 944 – 949).
Další zajímavou stavbou na ostrově je kostel – tvrz Sv.Duh postavený do kříže s rovnou střechou v roce 1578. Rovná střecha, největší v té době na celém Jadranu, umožňovala aktivní obranu proti útočníkům. Kostel je půl kilometru od Suđurađu vedle silnice spojující Suđurađ s přístavem Šipanska Luka.
Pro vynikající výhled na Šipan a jeho okolí je třeba se vyšplhat na kopec Pakljena nad Suđurađem. Odtud přehlédnete jak celý ostrov, tak i dále přes celé souostroví k Dubrovníku na straně jedné a k Mljetu a Pelješacu na straně druhé.

Restaurace na penzi

Foto Pavel Nesvadba

Foto Pavel Nesvadba

Marko a Đino Prižmićovi

Konobu Kod Marka dlouho vedl Marko Prižmić, dnes je šéfem syn Đino. Marko se v restauracích a hotelech pohyboval celý život. Před svým návratem na Šipan vedl nejlepší restaurace a hotely v Dubrovniku. V polovině devadesátých let měl odejít do penze. Pokud ale něco děláte s láskou, není proč od toho utíkat. Proto se rozhodl pro otevření vlastní restaurace.
V malé restauraci na kraji vesničky Šipanska Luka zřejmě nebudete čekat nic převratného, ale Marko a dnes už i jeho syn Đino, jsou exkluzivní kuchaři. Svědčí o tom i fakt, že sem ze Záhřebu mnohdy zamířily i státní návštěvy.

Rozšíření služeb

Po dlouhých letech, kdy restaurace sídlila v původních nevelkých prostorách, došlo v roce 2015 ke změně. Marko přibral k původnímu místu ještě krásnou vilu Dubravka. Leží v čele zálivu vedle hotelu Šipan. Dnes vede konobu Kod Marka Đino a pension Dubravka, ve kterém je další restaurace, Marko.

Dary moře

Foto Pavel Nesvadba

Foto Pavel Nesvadba

Korčulanska popara

V konobě Kod Marka jsou hlavní složkou jídelního lístku ryby a další plody moře. Šipan vždy byl rybářský ostrov a do dnešních dnů žije na ostrově několik profesionálních rybářů. Také používaná zelenina, koření, nebo olivový olej jsou místní.
Rodina Prižmićů se na Šipan přistěhovala z přístavu Vela Luka na Korčule ve 30 letech minulého století. Na kuchyni je to stále znát. Vyhledávanou specialitou je korčulanska popara. Markova popara vždy byla a do dneška je pojmem. Vařené tři druhy ryb s brambory, zeleninou a místním kořením. Zatímco většina restaurací vám nabídne jednoduchou rybu na grilu, na Šipanu vyzkoušejte poparu. Grilovaná ryba je jen a pouze ryba na grilu. Stejná tu i onde. Markova popara je jídlo, které nikde jinde neochutnáte. 

Nevynechat předkrm

Foto Pavel Nesvadba

Foto Pavel Nesvadba

Dokud nejsou zralá domácí rajčata, připravuje se zimní rizoto bez rajčat.

Pokud byste však zůstali jen u hlavního jídla, ochudíte se o mnohé další lahůdky. Nezapomeňte na předkrmy. Není důležité, jaké rizoto vám naservírují, všechny jsou skvělé. Také krevety v místním podání oceníte. Nejvíce vám ale doporučujeme karbanátky z chobotnic.
Jde o další specialitu, kterou si jinde nedáte. Nenápadné karbanátky se rozplývají na jazyku. Připravují se z místních chobotnic, které se nejprve musí správně povařit. Tajemství, jak toho dosáhnout, znají jen v restauraci Kod Marka. 


Kde ji najdete?

Pokud se na Šipanu zastavíte, určitě konobu Kod Marka nevynechejte. Vplouváte-li do vesnice Šipanska Luka jde o první domek na pravém břehu zálivu. Před restaurací jsou k dispozici 3 kotevní bóje pro hosty. Pomýšlíte-li na večeři doporučujeme vám předem zavolat a rezervovat si místo. Především v létě bez rezervace nemáte šanci.

Telefon: +385 20 758 007

Vytisknout
6154
Na horu