Search
× Search
1994: Enza New Zealand, 74 dny, 22 hodin a 17 minut
Daniel Vodička
/ Kategorie: Jules Verne Trophy

1994: Enza New Zealand, 74 dny, 22 hodin a 17 minut

V roce 1994 vypluly na nejrychlejší plavbu kolem světa dvě lodě. Na 28 metrů prodloužený katamaran Enza New Zealand a trimaran Lyonnaise des Eaux Dumez. Obě chtěly napravit rok starý neúspěch.

Soupeři se dobře znali. Enza New Zealand plula pod vedenín Novozélanďana Petera Blakea a prvního muže, který sólo a nonstop obeplul svět Robina Knox-Johnstona. Za kormidlem trimaranu Lyonnaise des Eaux Dumez stál Olivier de Kersauson. Posádku Enza New Zealand tvořilo 8 mužů,  Olivier de Kersauson si vzal k sobě čtyřčlenný tým.

Rychlý start

Katamaran Enza odstartoval výborně. 411 mil za první den a Biskajský záliv za zády. Občas se na dohled objevil Kersausonův trimaran, ale francouzský samorost udržoval radiový klid a jeho poloha nebyla známá.

Po 7 dnech, 4 hodinách a 24 minutách byl Enza na jižní polokouli a na rekord Bruno Peyrona měl náskok 39 hodin.

Enza obeplouvá tlakovou výši nad Svatou Helenou od západu, ale nakonec je zachycen bezvětřím a ztrácí náskok. Posádka alespoň využívá klidných chvil ke kontrole trupů, pravý plovák měl za sebou kolizi s velrybou, a takeláže před Řvoucími čtyřicítkami.

Chlad, albatrosi a ledovce

Foto Enza New Zealand

Foto Enza New Zealand

V kokpitu.
Enza sjíždí až na 45°jižní šířky. Čím dále na jih, tím je trasa kratší. A nebezpečí střetu s ledovci větší. Teplota vody chvílemi klesala až na 2°C. U mysu Dobré naděje přichází bouře, vítr 40 uzlů a výška vln 10 metrů. Katamaran letí plnou rychlostí, ale nikdo z posádky se 48 hodin pořádně nevyspal.

O tři dny později vlétne příď do vlny a během pár vteřin se katamaran z 25 uzlů zastaví. Vypadalo to, že skončí na zádech. Posádka, která odpočívala po hlídce byla katapultována z lůžek. Odnesla to především záda Petera Blakea.

Průměrná rychlost Enza je v Indickém oceánu 16,57 uzlu. Získává znovu náskok na rekord a svého konkurenta, trimaran Lyonnaise des Eaux Dumez nechává 1400 mil za sebou.

Kersauson se vrací

Před mysem Horn zajíždí Enza až pod 61°jižní šířky. Na lodi se rozbíjí topení a nedaleko plují ledovce delší než 1 míli.

Kersauson zůstává dále na severu a je to lepší taktika. Enza proplouvá kolem Hornu 48 den plavby jako první, ale Kersauson ztrácí již jen 26 hodin.

Enza se pomalu probíjí na sever Atlantikem. Pluje dále od pobřeží, aby se vyhnul protivětru, ale zpomaluje. 50 dnů od startu se objevuje na stejné zeměpisné šířce Olivier de Kersauson. Jeho tým má jen 5 členů na rozdíl od 8 jachtařů na palubě ENZA. To se brzy projeví na únavě.

Poslední míle

Image
Za rovníkem je jasné, že týmu Enza New Zealand by se mělo podařit rekord překonat. Všichni ale vědí, že se může stát cokoli. Dokud neprotnou cílovou čáru. Loď i posádka jsou unavení.

Na 32°severní šířky přeruší Kersauson radiový klid. Je jasné, že unavený tým zaostává 640 mil za Enza a navíc hlásí poškozenou takeláž.

Poslední míle prolétne katamaran Enza v bouři. Vítr dosahuje až 70 uzlů a posádka za sebou táhne lana, aby loď stabilizovala.

Cílovou čáru protíná  1. dubna 1994. Nový rekord v plavbě kolem světa má hodnotu 74 dny, 22 hodin a 17 minut.

Na tiskové konferenci Peter Blake prohlásil: „S novou lodí a trochou štěstí je možné se dostat pod 67 dnů.“ Později dodal: „Ale já to nebudu.“

Foto Enza New Zealand

2798
Na horu