Search
× Search
Je Dalin po kolizi ze hry?
Daniel Vodička
/ Kategorie: Vende Globe

Je Dalin po kolizi ze hry?

Ve Vendée Globe došlo ke změně na čele. Včera večer dlouho vedoucí muž závodu Charlie Dalin uslyšel náraz. Další srážka s UFO. Při kontrole lodi zjistil poškození foilu na levoboku. Přišel o vedení a v současné chvíli směřuje příď jeho jachty Apivia k Austrálii. Je to konec?

Ke kolizi došlo včera kolem 1800 UTC při rychlosti 17 – 19 uzlů. Dalin zpomalil a při kontrole lodě zjistil poškození mechanizmu foilu na levoboku. Do lodě nezatéká. To je zatím vše, co o nehodě víme. Dalin komunikuje se svým týmem a snaží se najít řešení. Směřování k Austrálii může znamenat konec závodu, nebo jen cestu do tlakové výše, kde bude klid na opravy. Více informací nebylo zveřejněno.

Na čele je nyní Thomas Ruyant, kterému dýchá na záda Yannick Bestaven. Ruyantův náskok je nyní 23 míle. Nepočítáme-li Dalina, tak další lodě ztrácí na vedoucí dvojici skoro 400 mil.

Obě lodě na čele také čelí svým potížím. Ruyant se musí prát s uříznutým foilem na levoboku. K amputaci musel přistoupit na jihu Atlantiku po zjištění prasklin na foilu. Bestaven zase včera strávil 90 minut na stěžni při opravě plachty J2. Tato univerzální plachta byla již více než týden ze hry a Yannick ji musel nahrazovat malým genakerem. Šlo o plavbu na ostří nože, která nebyla komfortní a ani bezpečná, ale nic jiného Bestavenovi nezbývalo, pokud se chtěl na vedoucí dvojici dotáhnout.

Jak se dostal Bestaven do čela?

Zajímavé je, jak se dostal Yannick Bestaven na druhou příčku. U Brazílie plul na 8. místě a ztrácel 400 mil. V tlakové výši Sv. Heleny patřil do skupiny s Le Camem a Escoffierem a propracoval se až na 4. místo. Jeho ztráta na vedoucího Dalina ale narostla na 470 mil. Následovala záchrana Kevina Escoffiera, na které se podílel a za kterou ho ještě čeká náprava. Znovu tu ale byl propad na 8. příčku. Indický oceán ale patří Yannickovi. U Kerguelenových ostrovů je na 4. místě (330 mil ztráta). U mysu Leeuwin je třetí se ztrátou pouhých 70 mil.

Souboj druhého sledu

Druhá skupina nyní bojuje možná o třetí místo. V ní si vedou fantasticky Benjamin Dutreux, Jean Le Cam a Damien Seguin. Další lodě s foily jsou až za touto skupinou.

Samantha Davies pluje dále

A ještě jedna dobrá zpráva na závěr. Z Kapského Města vyplula po úspěšných opravách Samantha Davies. Je rozhodnuta plavbu kolem světa dokončit., I když jen mimo závod (pravidla nedovolují zastávku k opravám). Samantha během své plavby vybírá prostředky na operace srdce dětí z rozvojového světa a v tom chce pokračovat. Závod kolem světa tak pro ní není jen cílem, ale také prostředkem.

Na čtvrteční přednášce si o závodu řekneme více. Věnovat se budeme i bonifikaci závodníků, kteří se podíleli na záchraně Kevina Escoffiera poté, co se jeho jachta PRB rozlomila.

Polohu lodí najdete zde.

Vytisknout
1147
Na horu